SmartTv Hungary - Okostelevízió portál magyar ügyfélszolgálattal

TV vásárlási kisokos

A gyártói és forgalmazói környezetben gyakran elhangzanak az alábbi, televíziókkal kapcsolatos, vagy általános információtechnológiai fogalmak. Ezek sokszor fontos, a felszereltség megértéséhez szükséges információk. 
A termék leírásokban a rövidség és a beazonosíthatóság miatt mi is feltüntetjük ezeket.

Szeretnénk, ha vásárlóinknak nem kellene megküzdenie egy-egy mozaikszóval vagy idegen kifejezéssel, hogy valójában mit is jelent. Az alábbiak szerinti "Kisokos" az Önök számára, a fogalmak magyar ismertetéséhez készült, megkönnyítve a kiválasztást és a vásárlói döntést.

Kellemes böngészgetést kívánunk!
- Smart TV Hungary -

 

Típus:

4K TV: Azt a készüléket jelöli amely képes a 4K felbontás megjelenítésére. Ami 3840 x 2160 (vízszintes pixel szám x függőleges pixel szám), összesen körülbelül 8,3 millió pixelt jelent. Tehát a felbontás megmutatja a pontok sűrűségének összeállását, amely így a képernyőn összegyűlve látható képet alkot. Minél magasabb a pixelszám, annál élesebb kép megjelenítésére alkalmas a készülék, így értelmet nyer a megnevezésben szereplő ’’K’’ mint kiló vagyis 1000. Egy ilyen TV kb 4000 pixelt jelenít meg horizontálisan. Minél magasabb a pixelszám annál szebb és élesebb képek megjelenítésére képes a készülék. FULL HD felbontáshoz képest 2x annyi pixel van egy ilyen képernyőben ezáltal sokkal élethűbb kép megjelenítés lehetséges. Más néven UHD felbontásként is ismerik. (Bővebben lásd: Felbontás)

 

8K TV: Képernyőjén 7680 x 4320 (vízszintes és függőleges képpont) található meg ami összesen 33 millió pixelt jelent. K mint kiló (1000) ebből következően az ilyen típusú készülékek horizontális felbontása körülbelül 8000 pixelt jelöl. Jelenleg a 8K a legnagyobb képi felbontással bíró és legjobb megjelenítéssel rendelkező jelenlegi TV vagy is UHD (ultra nagy felbontású) készülékek között. Kétszer akkora felbontással bír a 8K mint a 4K hiszen 2x annyi képpontból áll. (Bővebben lásd: Felbontás)

 

Smart - Angol szabad fordításban jelentése "okos". Televíziókra értelmezve olyan készüléket jelez, amely a TV alapfunkciókon felül internetes csatlakozási képességgel és multimédiás lejátszási képességgel is rendelkezik. A Smart készülékben erről egy kis beépített miniszámítógép gondoskodik, amelyen egy operációs rendszer fut (ez típustól függően lehet Android vagy Linux). A Smart készülékekhez az internetezést megkönnyítő beviteli billentyűzet, sőt akár egérfunkciót segítő érintőpad is csatlakoztatható, és ezzel a számítógépekhez hasonló módon lehet Internetezni, Youtube videót nézni, vagy Facebookozni.

 

UHD TV: Leginkább a nagyfelbontású nagyméretű készülékeket szokták ebbe a kategóriába sorolni.  A (3840 x 2160 pixel) felbontásával részletesebb és kontrasztosabb képet eredményez. Hátránya azonban, hogy a streaming szolgáltatójánál csak Blu-ray képminőségű tartalmak érhetőek el. Ezen felül a TV adások nem, vagy csat elvétve közvetítenek ebben a minőségben.

 

Tulajdonságok:

Árnyékolás: Kábeleknél szokták alkalmazni ezt a kifejezést leginkább. Akkor számít árnyékoltnak egy kábel, ha plusz védő réteggel van bevonva vagy a terméken belül egyenként, ez által erősítve az átviteli jelet. Kiszűrve így az elektronikus (zajokat), amely a jobb minőségű adat továbbítást eredményezi. 

 

Dolby Atmos: Akinek kevés a 2 csatornás sztereó hangzás vagy az 5.1 és a többcsatornás sorrund rendszer, annak ajánljuk ezt a rendszert. Obijektum alapú hangrendszer, ami nem egyszerűen több csatornás, de felfelé irányított hangszórókkal is rendelkezik. Nem csak, hogy több csatornás, hanem audioobijektumok megszólaltatásával állítja elő a térbeli hangélményt. Audioobijektum minden a film egy adott jelenetében hallható hang pl: egy gyermek kiáltása egy helikopter felszállása. Ezekből a 128 különböző lehet egyszerre a hangképben, melyet egy virtuális hangtérben keverve a filmkészítő hangmérnökök eldönthetik, hogy az adott hang hol helyezkedjen el és milyen irányba mozogjon a jelenet során. Ezeket az adatokat speciális metaadatokként minden audioobijektum magával hordozza, hogy aztán feldolgozva lehessen produkálni a hangot Dolby Atmos hangrendszerben. Egy film 7.1 csatornás hangsávja a maga teljességében csak egy hét hangsugárzóból és mélynyomóból álló hangrendszeren szólaltatható meg, viszont ezeken sem nyújt nagyobb élményt egy 5.1 csatornás tartalom. Ezzel szemben ez a technika rendkívüli rugalmasságot biztosít. Már hét hangsugárzó is teljes élmény kínál, és további hangsugárzók hozzáadásával még gazdagabb, részletesebb hang nyerhető.

 

DVB-T: Digital Video Broadcasting Terrestrial rövidítése, magyarul digitális földfelszíni videó adás.A rendszer tömörített digitális audió, videó és egyéb adatokat továbbít MPEG transport stream formátumban. A videótömörítés lehet MPEG-2 vagy MPEG-4 szabvány szerint. Magyarországon az UHF IV sávban, azaz 470-582 MHz között, a korábbi 21-34 csatornákon és az UHF V sávban 582-862 MHz között a korábbi 35-69 csatornákon – egy-egy 8 MHz szélességű frekvenciatartomány alkot egy „csatornát”, amit „multiplexnek” hívnak. Az egyes multiplexekben sugárzott vivőhullámra modulációval ültetik az átvitelre kerülő digitális jelet, amely már tömörítve és összekeverve (multiplexelés) tartalmazza több műsor programját.

Előnyei: Nincs szellemkép analógra jellemző zajoktól mentes, és nincsen színtorzulás. Továbbá HDTV nagy felbontású jele is továbbítható.

 

Energiaosztályok jelentése: Leginkább a TV képernyőjének a méretétől függ és felbontásától. Ezért hiába tartozik két külön méretű készülék ugyan abba az (A+ vagy legyen bármilyen) energia osztályba. A nagyobb képernyő értelemszerűen több energiát fogyaszt. Ezen felül a HD felbontású készülék kevesebbet fogyaszt, mint egy ugyan akkora UHD.

 

Fali konzol: VESA szabvány magába foglalja nagy általánosságban a TV és monitorok különféle falra rögzíthető lehetőségét a hát oldalukról. Amikor a VESA-t említjük eredetileg a Mount Interface Standard (MIS)-ra hivatkozunk, amely egyértelműen megfogalmazza a lapos vagy sík kijelzős megjelenítők felszerelési felületére vonatkozó kötelező érvényű irányelveket. Megfelelő méretű fali konzolt válasszunk a megfelelő illeszkedési pontokkal, továbbá a súlyra is kiemelten figyeljünk. Gyakori hiba, hogy nagy TV-hez kis konzol, kis súly tartással vagy nem megfelelő illeszkedési pontokkal, vékony vagy gyenge kivitelezésben vásárolják meg a felhasználók.

 

Felbontás: Kezdetben a legtöbb TV 4:3 (768x576 pixeles) képarányú megjelenítéssel került a boltok polcaira. Ám köszönhetően a mozi egyre nagyobb térhódításának kezdtek elterjedni a széles sávú filmek. Így egyre inkább meghódította az étert a 16:9 és 16:10-es képarányú televíziók. Ennek első verziója a HD Ready (720P) (1280x720 pixeles) felbontás. Amely 2005-től terjedt el Európában ám az adásokkal már 1990-től próbálkoztak. A következő színt már az eggyel rövidebb HD nevelt viselte (1366x768-as, illetve 1600x900-as pixel) felbontásra volt képes. Leginkább 2010 után lett itthon a legelterjedtebb felbontások egyike a FULL HD (HD 1080 P) (1920x1080 pixel). A legtöbb jelenleg futó HD műsor ezt támogatja és alkalmazza. Ezt követően jött az újabb generáció FULL HD kétszeresével bíró 4K (3840x2160 pixel) felbontás, amely 8,3 megapixeles megjelenítésre képes. Ennél egy fokkal nagyobb felbontással bíró 4K(DCI) (4096x2160 pixel). Ugyan még a 4K technika sem teljesen kiforrott, de ennek utódja a 8K néven ismert, amely újabb duplázást jelent (7680x4320 pixel) azaz 33 megapixeles kepét megjelenítést.  

 

Fényerő: A háttérvilágítással rendelkező kijelzők gyártói több paraméterrel együtt meg szokták adni a panel legnagyobb elérhető fényerejét, ami 200-400 dc/m2. Ahhoz, hogy érthetőbb legyen kicsit tegyük rendbe a részleteket. A cd/m2 (=nit) ami a világítástechnikában a fénysűrűség (luminance) mértékegysége. A fényerősségé angolul (brightness) a kandela, vagyis cd (=lm/sr – lumen,szterdián). Jól látható a két mértékegység nem áll távol egymástól a cd és cd/m2.  A fényerő fontos paramétere a kijelzőknek, ezek alapján meghatározhatjuk, hogy a tv háttér világítása a megfelelő helységben tud-e akkora fényerőt produkálni, hogy az jól látható legyen. A nagyobb érték nagyobb fényességet jelent, minél világosabb helyiségben szeretnénk használni annál fontosabb, hogy a megfelelő számokkal rendelkezzen a termék kijelző panelje. Például szobában vagy irodában (szórt fény mellett) érdemes 120-160 cd/m2 értékűt, sötétebb esetén pedig 90-100 cd/m2 paraméterekkel rendelkezőt választani.

 

HDR: (High Dynamic Range) Gyakorlatilag egy élethűbb képminőséget jelent, aminek köszönhetően a fehér színek világosabbak, a feketék pedig sötétebbek lesznek. Mind ehhez fontos a megfelelő tv, lejátszó kompatibilitás, esetenként megfelelő továbbító kábel lásd fentebb (HDMI 2.0a)

 

Képfrissítés: Nagyban hozzájárul a kiváló vizuális élmények átéléséhez. Általában Hz-el(hertz) szokták jelölni, amellyel a másodpercenként megjelenő kép frissítését szokták jelölni. Minél magasabb a szám, annál folyamatosabban érzékeli agyunk a képet, kiemelten lassított felvételeknél szembetűnő pl: akció film vagy sportesemény. A képfrissítés 60Hz-től kezdődik és 240Hz-ig is terjedhet vagy tovább.

 

Képméret, inch - A képátlók méretét a szakma még sokszor az angolszáz inch mértékben, azaz hüvelykben adja meg. Egy hüvelyk (col) = 2,54 cm. A gyártók jellemzően bizonyos méretléptékekkel, nem inchenként gyártanak kijelzőket. Az ezekben való eligazodáshoz az alábbiak a leggyakoribb méretek, átszámítva a magyarországon könnyebb metrikus mértékre, centiméterre:

20" - 51 cm
22" - 55 cm
24" - 61 cm
32" - 81 cm
40" - 102 cm
43" - 109 cm
50" - 127 cm
55" - 139 cm

A tényleges kijelzők látható mérete a televíziókeret kávaillesztése miatt néhány milliméterrel kisebb lehet, mint a névleges, ez a látványt nem befolyásolja.

 

Kontraszt: A kontraszt arány annyit tesz, hogy mekkora a kép sötét és világos pontja között a maximális fényerőeltérés. A háttér világítású panelek általában 1000:1 és 2000:1-es érték között van, bár egyes felső kategóriás modelleknél elérheti a 3000:1-et. Az 5000:1, 10000:1, sőt 30000:1 értékek már dinamikus kontraszt arányt takarnak, ami annyit tesz, hogy a háttér világítás fényerejét csökkentik, ha sötét tónusú a kép egésze, illetve növelik, ha világosabb. Emiatt a 15000:1 kontrasztarány gyakorlatilag annyit tesz, hogy fogtak egy sötét képet (ahol a háttér világítás fényereje minimális) és egy világos képet (ahol meg maximális), és az e kettő közötti értéket adták meg. A dinamikus kontraszt hátránya, hogy ahogy az egy filmben a fényerő változik (például egy alagútból kiér a kamera), a TV igyekszik majd a neki megfelelő fényerőre állítani a háttér világítást, ami észrevehető lesz (függően a TV típusától és technikai megoldásától, elképzelhető, hogy az egész kép fényereje ''ugrálni'' fog, például egy felirat kirakása pillanatában). A dinamikus kontraszt egyes TV-k esetén amúgy kikapcsolható. Ezt a LED háttér világítással lehet valamennyire kiküszöbölni, ahol nem fénycsövek, hanem sok-sok kis LED adja a háttér világítást, és ezek fény ereje külön-külön is szabályozhatóak.

 

QLED: Quantom Dot technológiát jelenti. Jóval szélesebb színspektrumon mozog képi megjelenítésben, mint az első generációs LED készülékek. Közel valósághű színeket adva vissza használat közben színtörésének köszönhetően. Másik hatalmas előnye a LED-hez képest a kisebb energia felvétel. Nem ”ég” bele vagy mosódik el a szín, ha feljebb vesszük a világítást használat közben, továbbá nem fáradnak el amíg a tv, tv. A QLED technológiának egyetlen hátránya van, mégpedig, hogy nem képes a tökéletes, 0 nit fényerejű fekete megteremtésére, mert a folyadékkristályok között igen-igen minimális mértékű fény mindig átszivárog. Ezáltal pedig le kell mondani a végtelen valós kontrasztarányról is. Ettől függetlenül a QLED tévék kontrasztosságával nincs gond, és arról sincs szó, hogy a fekete helyett szürkét kapnánk. A Forradalmi 8K felbontást használó készülékek is erősen építenek erre a technológiára.

Akiknek ajánljuk: Lehető legtökéletesebb HDR élményt szeretnék. Fontos számára a színpontosság és tart a beégéstől. Lényeges számára a fényerő és prémium kategóriás televíziós élményre vágyik.

Hátrányai: Nincs ultravékony készülék ház.  Nincsen 0 nit-es fényerőjű feketéje.

 

Szövet bevonat: A szövet bevonatú kábelek védettebbek a fizikai sérülésektől és a kábeltörésektől, hiszen a vastag szövet réteg megvédi ettől a gyenge minőségű kábelt. Ezért a jobb minőségű készülékeken szövettel borított kábelek vannak.

 

WiFi - Vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt (WLAN) megvalósító, széleskörűen elterjedt szabvány, amelyen keresztül eszközök képesek egymással kommunikálni és internetre csatlakozni. Minden okos-, azaz Smart televízióban megtalálható a WiFi vevőegység. Wifi-n keresztül csatlakoztathatjuk a készüléket például az otthoni routerhez, vagy a telefonunk megosztott internetéhez, valamint a házi megosztott médiatárhelyhez, amelyet így vezeték nélkül képes elérni, és onnan filmeket, videókat lejátszani.

 

Funkciók:

Amazon Alexa: Hangsegédként szoktak rá hivatkozni. Leginkább beszédfelismerő TV-kben érhető el, mint funkció. Segítségével vezérelhetjük hanggal is a lejátszást, segít a tartalmak és videók keresésében.

 

Csatlakozás:

D-SUB: Vagy ismertebb nevén VGA szabvány, analóg vezetékes adatátvitelt tesz lehetővé. Ugyan a digitális korban elavultnak hangzik, azonban még mindig számtalan monitoron és tv-n megtalálható régieken és újakon egyaránt. Adatátvitelt tekintve akár FULL HD felbontásra is képes lehet. A kábel sérülése, rossz minősége esetén viszont a megjelenítése látja kárát analóg mivoltából fakadóan. Nagyobb távolságnál ez a jelenség vagy hiba hatványozottan megfigyelhető.

 

Displayport (DP): Ezt a csatlakozó típust a D-Sub és a DVI csatlakozó leváltására hozták létre, de tervezője a HDMI-t is szerette volna lecserélni vele. Előnye abban rejlik a HDMI-vel szemben, hogy nem csak kép és hang, illetve Ethernet átvitelre alkalmas rendszer, hiszen közvetlen alaplapi kapcsolatot jelent, mint egy új kártya a PC-ben, nem, mint USB periféria. A DP ennek tükrében nem csak nagyfelbontású képi és hangátvitelre alkalmas, hanem fájlok gyors mozgatására is. Ez azonban azzal jár, hogy amikor bármilyen eszközt DisplayPorton keresztül csatlakoztatunk, akkor a jelforrásnak annak megfelelően üzemmódba kell kapcsolnia, hogy milyen célra lesz használva. Ezért a DP kimeneti jelforrásként működő készülékeket két részre osztjuk. Van a sima DP kimenet (single link) és van a (dual link) kimenet.

 

DisplayPort 1.3: Támogatja a DSC (Displya Stream Compression) magyarul, a vizuálisan veszteségmentes VESA fejlesztést. Adatátviteli sebessége, ami rendelkezésünkre áll 25,92Gbit/s, ezáltal a 4K 60Hz-et 4:4:4 jelet 16 bit színmélységig képes kezelni. Maximális felbontás, amit a kábel tud az a 4K (3840x2160 pixel) 120 Hz, 5K (5120x2880 pixel) 60Hz vagy a 8K UHD (7680x4320 pixel) 30Hz-en.

 

Displayport: 1.4: (2016-ban jött ki), ennél az új verziónál már a 4K 60Hz 4:2:0 jelet is át tudja vinni 16 bit színmélységig. Támogatja a 8K UHD-t (7480x4320 pixel) 60 Hz-en 30bit/px RGB színnel és a HDR-el, vagy 4K UHD-t 120Hz-en 30bit/px RGB színnel és HDR-el DSC nélkül. E mellett szintén támogatja a DSC-t és ezen felül a HDR, HDR10-et. Az audio csatornákat 32-re bővítették.

 

HDMI - (High Definition Multimedia Interface), szabad fordításban egy korszerű csatlakozófelület tömörítetlen audio-video adatfolyamok átvitelére. Jellegénél fogva a HDMI már nem analóg hanem digitális átvitelt jelent, és a kép/hang mellett adatkommunikációra is képes. A HDMI szabványt sok eszköz, köztük számítógép, notebook, internetes mediabox és DVD lejátszó is támogatja, leggyakrabban, a kérdés az ehhez használandó HDMI kábel miatt merül fel. 4K-s felbontáshoz és 3D hangzáshoz szükséges a 1.4-es HDMI kábel.

 

HDMI 1.3 Category 1 (”Standard”): A szabvány ezen verziója 340Hz jelszélességen FULL HD 1080p (1920x1080 pixel) felbontásban és 60Hz frissítéssel képes továbbítani a képi jelet. Dolby True HD és DTS-HD hangminőségre képes. Rendelkezik a Lip Sync eljárással, amely a készülékek közöti párhuzamos kommunikáció segítségével garantálja, hogy a megjelenítés és a hangzás minden másodpercben szinkronban marad.

 

HDMI 1.3 Category 2 (”High Speed”) : Ez a verzió 340Hz jelsávszélességen tesztelve szintén tudja a FULL HD 1080p (1920x1080 pixel) 60Hz kép frissítéssel. E mellett pedig a 4K (3840 x 2160 pixel) 30Hz 4:4:4 jel átvitelére képes 8 bites színmélység mellett. Dolby True HD és DTS-HD hangminőségre képes. Rendelkezik a Lip Sync eljárással, amely a készülékek közöti párhuzamos kommunikáció segítségével garantálja, hogy a megjelenítés és a hangzás minden másodpercben szinkronban marad.

 

HDMI 1.4: Ez a napjainkban leginkább elterjedt verzió. Maximum 4K (3840x2160 pixel) 60Hz-es képi megjelenítést tud kezelni 4:2:0 jel átvitel és 8 bites mélység mellett. Újítás a HDMI 1.3-hoz képest, hogy itt már 3D-s kép és hangzás lehetséges. 10,2 Gbps adatátviteli sebességre képes ezáltal nem csak filmezésre, de böngészési adatok továbbítására is alkalmas. Azonban a jelsávszélesség maradt 340Hz. Hiányossága ennek a verziónak, hogy amint felmerül 4K megjelenítésnél a HDR (High Dynamic Range) mint dinamika tartomány, és a WCG (Wide Color Gamut) széles színtartományként, vagy ezekhez kapcsolódó kiegészítő metaadatok átvitele, hamar rájövünk, hogy az adatátviteli sebesség csekély a továbbításhoz.

 

HDMI 2.0: Gyakran hivatkoznak rá UHD-ként is hiszen maximális jelsávszélessége 600Hz és átviteli sebessége immár. A 8 és 10 bites kódolás miatt, az adatátviteli sebesség 20%-kal kisebb tehát 14,4Gbit/s. 4K (3840x2160 pixel) 60Hz és 4:4:4 jelátvitelre képes immár. Korlátként a színmélység miatt azonban itt is megmarad a 8 bites színmélység, amely a színfelbontás 4:2:0-ra csökkentésével 10 bitre növelni. Amennyiben a képfrissítést 100Hz-re vagy 120Hz-re szeretné növelni, úgy ez a kábel nem lesz elegendő. 2db 4K videó jelfolyammal is elbír egy időben, amihez 2 db 7.1-es hang tartozik.

 

HDMI 2.0a: A HDR és a WCG miatt született ez az alverzió. A nagy dinamika tartományú videók lejátszását teszi lehetővé. alkalmazásával a színek sokkal élethűbbek lehetnek, a technológiát egyebek mellett már a Netflix és a YouTube is használja.

 

HDMI 2.0b: Ez az alverzió HDR10 mellett a HLG, HDR formátum statikus metaadat-átvitelének támogatása (E verzió 2016-ban lett bejelentve).

 

HDMI 2.1: (2019-ben jelent meg) UHD azaz Ultra High Speed. Ez jelenleg a legújabb verzió. 48Gbit/s adatátvitellel még a legújabb DisplayPortot is maga mögé utasítja. Az összes eddigi formátumot kezeli 4K és immár az 5K (5120x2880 pixel) felbontást is méghozzá 16 bites színmélységig 120Hz frissítéssel. Maximális felbontása akár a 10K(10240x4320 pixel) 120Hz képfrissítés is lehet.

 

HDMI 2.1a: Ezen alverzió képes a statikus és dinamikus HDR/WCG metaadatok átvitelére és felismerésére. Maximális teljesítménye 8K (7680x4320 pixel) 60 Hz képfrissítés.

 

PC Audio: Nevéből adódóan egy olyan kimenetről beszélhetünk, ami a Jack szabványra épít. Egy analóg hang jelet ad le 3,5 mm-es csatlakozó segítségével, mono vagy sztereó hangzásban. Ez által van rá mód, hogy fülesen keresztül hallgassuk kedvenc műsorunkat este vagy hozzá kapcsolva hangfalakat kiválóbb hangzást kapjunk.

 

SCART: (Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs) rövidítése magyarul ez Rádió és Televízióvevő gyártók Szövetségét jelent, egy olyan francia kezdeményezés, amely létrehozta ezt a szabványt. A Csatlakozó lényege, hogy az RGB videojel és sztereó hang két irányú átvitele rengeteg csatlakozó és aljzatot igényelne. Ennek elkerülése érdekében egyetlen kötegelt kábel és két darab 21 tűs fejjel oldották meg, amely így egy időben képes audio, videó és vezérlő jelet közvetíteni. Így terjedve el a műhold-vevőkőn és DVD lejátszókon. Analóg jel továbbító mivoltából fakadóan nem képes nagy felbontású képi megjelenítésre, illetve több csatornás audio jelek továbbítására. A SCART csatlakozó szerepét a HDMI szabvány vette át, azonban a televíziók egy részére még mindig beépítik, viszont a médialejátszók és AV erősítőkről már elhagyják. 

 

USB - (Universal Serial Bus) Vezetékes csatlakozás, amely rendkívül elterjedt napjainkban. Köszönhetően Plug and Play azaz helyezd be és használd funkciójának, ez által nincs szükség telepítésre elég a fizikai csatlakoztatás. Így a mobil adathordozók segítségével élvezhetjük, széles vásznon nagy felbontásban kedvenc filmjeinket vagy képeinket tárhely vagy telepítés nélkül. Nincs szükség másra csupán egy pendrive-ra vagy egy mobil HDD-re. Azonban minden esetbe vegyük figyelembe a csatlakozó verziószámát az átviteli sebesség miatt.

  

OS rendszer:

Android TV: A Google által fejlesztett Android rendszer alapján működik. Chromecast funkciója teszi lehetővé, hogy a készülék átvegye és megjelenítsen egy olyan bitfolyamot, amit a mobil, tablet és a Pc kompatibilis böngésző alkalmazásokból indítunk el. Továbbá új okos TV-k támogatják a beszéd felismerést, mint a Google Assistant. A hangsegéd segítségével tudunk tartalmakat keresni, így például a streaming szolgáltatások között vagy a videó tartalmak és lejátszások között. Mindazonáltal olyan funkciók is elérhetőek, mint a lejátszás elindítása vagy megállítása, és így még az otthoni vele összekapcsolt okos eszközök vezérlése is megoldható. Egyetlen hátránya, hogy a hangsegéd sajnos magyar nyelven nem érhető el, csak angol nyelven.

 

iOS TV (AirPlay2): Értelem szerűen iOS rendszer fut a készüléken. A zárt rendszerének köszönhetően iPhone, iPad és Mac-ről tudjuk átküldeni vezeték nélküli adat továbbítással a zene, videó és más média fájlokat.

 

My Home Screen OS: Okos tv operációs rendszer leginkább a Panasonic használja. Beépített böngészési lehetőség és akár telepíthető böngésző is elérhető pl: Firefox. Továbbá appok telepítését teszi lehetővé többek közt a Netflix, Hbo go és természetesen a Youtube is megtalálható. Programozható távirányító gomb az app gyorsabb eléréséhez, gyors váltásához. A többi okos tv oprendszerhez képest nagyon gyors lehet akár a leggyorsabbnak is nevezni Hátránya a kicsit retro dizájn. Rádiók hallgatása és megosztása bluetooth hangszórón is elérhető funkció ezen a rendszeren.

 

Tizen OS: Jellemzően a Samsung okos tv-k futtatják ezt a rendszert. Rendelkezik hangvezérléssel, más néven Samsung Bixby funkcióval. Illetve a platformon rengeteg népszerű streamer szolgáltató megtalálható, mint pl: HBO, Hulu, Netflix, Amazon Prime Videó, Apple TV ap, Youtube.

 

webOS: LG saját fejlesztésű okos tv os-e. Előnyei közé tartozik, hogy a tv kapcsolón van dedikált applikációs gomb pls: Netflix. Ezen felül, lassított visszajátszás, és a szokásos streaming applikációk. Fejlett multimédia lehetőségek, akár 360 fokos képek nézése és saját videó lejátszása mint kedvenc tartalom. Videó kép alapján termék keresés.

 

Egyéb:

Beüzemelés: Fontos megbizonyosodni róla, hogy a főkapcsoló be van-e kapcsolva. Mielőtt a távirányítót nyomkodva megszeppennénk, hogy nem ad képet a készülék.

 

IP TV: Az angol (Internet Protocol Television) rövidítésből ered internetes továbbító közeg miatt kapta ezt a nevet. Az internetes adat továbbító közeg miatt nevezzük IP tévének, ahogy a lakásba behúzott kábeles megoldást pedig kábel tv-nek. Egyetlen csatorna digitális lehetőséget teremt, hogy a nettezzünk, telefonáljunk és tv-zünk, ehhez azonban széles-sávú adatátvitelre van szükség. Felhasználási előnyei közé tartozik, hogy a felhasználó tetszőlegesen beállított műsorokat tud nézni saját igényei szerint. Továbbá online rádiók automatikusan frissülő műsorfüzet is elérhető, vagy egy set-top-boksz-al lehetőségünk nyílik akár a tegnap esti elszalasztott műsor visszanézése.